Acum painile noastre au eticheta NUTRI-SCORE ca tu sa faci alegeri mai sanatoase la fiecare masa!

Ce este NUTRI-SCORE?

Nutri-Score este o eticheta care clasifica alimentele si bauturile in functie de valoarea lor nutritionala, pentru a te ajuta sa faci cele mai sanatoase alegeri pentru alimentatia ta.

Sistemul este codat prin culori si impartit in cinci categorii, care variaza de la A (alegeri mai sanatoase) la E (alegeri mai putin sănătoase). Pot fi evaluate patru mari categorii de produse: alimente solide, bauturi, grasimi, branzeturi.

Acest sistem de etichetare fost dezvoltat de oameni de stiinta renumiti din domeniul nutritiei si aprobat de catre autoritatile din Franta, Spania, Germania, Belgia si Olanda, tari in care a fost si implementat cu succes.

Cum se calculeaza Nutri Score?


Pentru a intelege cum se efectueaza evaluarea Nutri-Score, vom folosi exemplul de calcul pentru painea Boiereasca Neagra:

1
Mai intai se calculeaza valoarea nutritionala pentru 100g sau 100 ml produs. Astfel, comparam valorile nutritionale ce ar trebui limitate in alimentatie (energie (kj), acizi grasi saturati, zahar total, sare) cu valorile nutritionale pozitive (fibre, proteine, fructe, legume, nuci).

Exemplu calcul Nutri-Score

Nutri Score paine Boiereasca neagra valori
A
B
C
D
E
Conditie scor: < -1

Intrebari frecventeDe ce am ales sa aplicam eticheta Nutri-Score pe painile din portofoliul nostru?

Pentru ca ne dorim sa te ajutam sa ai o alimentatie echilibrata, bazata pe alegeri rapide, informate si sanatoase. Impreuna cu brutarii nostri vrem sa iti oferim si mai multa transparenta si sprijin în adoptarea unor bune practici alimentare.

Ce inseamna literele A,B,C,D si E in schema Nutri-Score?

Interpretarea valorilor Nutri-Score este simpla si usor de facut. Se calculeaza valoarea nutritionala pentru 100g sau 100 ml produs. Produsele marcate cu verde (A, B) sunt importante in alimentatia noastra si ar trebui sa le consumam mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderatie. Produsele marcate cu rosu (D, E) trebuie consumate in cantitate mica, deoarece contin o cantitate mare de grasimi saturate, zahar, sare. In ultimele doua categorii se incadreaza, spre exemplu, uleiurile si grasimile vegetale, bogate in grasimi si calorii, dar necesare adesea pentru a gati cu ele; acestea pot fi consumate, insa in cantitati mici si ocazional.

Exista un risc daca consum frecvent produse din categoriile D si E?

Nu. Toate produsele, indiferent de punctajul lor, isi au locul intr-o dieta echilibrata. Un produs cu un scor rosu (D, E) trebuie consumat ocazional si în cantitati rezonabile, in timp ce un produs cu un scor verde (A, B) poate fi consumat mai frecvent.
This site is registered on wpml.org as a development site.